Čokoláda

Kakao a čokoláda pochádza z kakaových bôbov. Kakao je pôvodom z Južnej Ameriky, a pestuje sa v tropických oblastiach po dobu najmenej 3000 rokov. Africká krajina Pobrežie Slonoviny je jedným z najväčších dodávateľov surového kakaa.

Kakaové produkty boli považované za pochúťky v mnohých kultúrach. Kakao obsahuje flavonoidy, čo sú zlúčeniny s antioxidačnými účinkami. Riedia krv, a majú aj ďalšie zdravotné výhody. Z tohto dôvodu, aj preto, že je tak populárna, čokoláda je široko vedecky skúmaná.

Čokoláda je skúmaná pre srdcové ochorenia, ochorenia kože, zápchu a ešte rôzne iné stavy. Najsilnejší dôkaz jasnej účinnosti kakaa je jeho schopnosť zníženia krvného tlaku.


Kľúč k stupňom:

A
Silné vedecké dôkazy pre použitie. Existujú viac ako dve veľmi dobre a presvedčivo zdokumentované štúdie.

B
Dostatočné vedecké dôkazy pre použitie. Existujú jedna či dve dobre, pomerne presvedčivo zdokumentované štúdie.

C
Nejasné vedecké dôkazy pre použitie. Existuje jedna malá štúdia bez zodpovedajúcich rozmerov, sily a štatistickej významnosti alebo inak nezodpovedajúca dizajnu objektívnych kritérií alebo obsahuje konfliktné dôkazy.

D
Nedostatok dôkazov pre tento účel. Existuje štatisticky významný negatívny dôkaz, či štúdia, ktorá bola vykonaná iba na zvieratách, nie na ľuďoch alebo teória naznačuje nedostatok prínosu.

F
Takmer žiadne alebo žiadne vedecké dôkazy nie sú k dispozícii, Existuje štatisticky významný negatívny dôkaz o predmete skúmania.

Toto použitie bolo testované u ľudí a / alebo zvierat.  Bezpečnosť a účinnosť neboli vždy preukázané. Niektoré z týchto stavov a ochorení sú potenciálne závažné a prípadná liečba by mala byť zhodnotená kvalifikovaným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Stupeň

Stavy, vzťahujúce sa k prípravku

A

Vysoký krvný tlak

Vzhľadom k tomu, že čokoláda obsahuje kofeín, jesť veľké množstvo čokolády môže zvýšiť krvný tlak. Avšak výskum ukázal, že horká čokoláda alebo čokoláda s vysokým obsahom flavonolydov znižuje krvný tlak v malom množstve u ľudí so zvýšeným krvným tlakom.
B

Cirhóza (chronické ochorenie pečene)

Výskum ukázal, že horká čokoláda znížila vysoký krvný tlak a zlepšila prietok krvi v pečeni. Vysoký krvný tlak v žilách pečene je často spojený s cirhózou. Je potrebný ďalší výskum v tejto oblasti.
C

Starnutie

Čokoláda môže byť výhodná pre starších ľudí, ktorí žijú v domoch s opatrovateľskou službou. Výskum v oblasti priaznivých účinkov na proces starnutia je dosť obmedzený, a ďalšie štúdie treba vyhodnotiť.
C

Úzkosť

Nedávny ýskum priniesol zmiešané výsledky účinkov čokolády na úzkosť a stres. Je potrebný ďalší výskum v tejto oblasti.
C

Chronický únavový syndróm

Limitovaný výskum naznačuje, že čokoláda znížuje únavu u ľudí s chronickým únavovým syndrómom. Vysoko kvalitný výskum je potrebný v tejto oblasti.
C

Zápcha

Vláknina nachádzajúca sa v kakaových šupkách môže byť pozoruhodným zdrojom vlákniny. Nedávne dôkazy naznačujú, že kakaový struk môže byť užitočný pri liečbe zápchy u detí. Je potrebný ďalší výskum.
C

Zubné stavy

Nedávne dôkazy ukazujú, že použitie ústnej vody s kakaovým produktom znížila baktérie v ústach detí. Je potrebný ďalší výskum v tejto oblasti.
C

Cukrovka

Účinky čokolády na diabetes a riziko diabetes, sú nejasné. Je potrebný ďalší výskum.
C

Cvičenie

Výskum ukázal výhody pitia čokoládového mlieka pre cvičenie. Účinky čokolády sú nejasné. Ďalší výskum je nutný.
C

Choroba srdca

Výskum naznačuje, že strava s vysokým obsahom kakaových flavonoidov môže pomôcť chrániť pred ochorením srdca. Sú však potrebné ďalšie štúdie, než bude možné vyvodiť nejaké závery.
C

Vysoká hladina krvného cukru / intolerancia glukózy

Kakaové flavonoly mali zmiešané účinky na vysokú hladinu krvného cukru. Je potrebný ďalší výskum v tejto oblasti.
C

Vysoký cholesterol

Konzumácia kakaového masla alebo čokolády mali zmiešaný vplyv na hladinu cholesterolu v krvi. Ďalšie štúdie je potrebné vykonať v tejto oblasti.
C

Repelent proti hmyzu

Nedávny výskum naznačuje, že kakaový olej môže byť účinný repelent proti hmyzu. Sú však potrebné ďalšie štúdie v tejto oblasti.
C

Duševná výkonnosť

Nápoj z kakaovými flavonolmi zlepšuje duševný výkon u ľudí s miernou poruchou mentálnych schopností. Ďalší výskum je potrebný.
C

Nálada

Obmedzená štúdia naznačuje, že čokoláda môže zlepšiť náladu na krátku dobu. Ďalší výskum je potrebný.
C

Parkinsonova choroba

Nedávny výskum ukázal, že čokoláda nemá vplyv na Parkinsonovu chorobu. Ďalšie štúdie sú potrebné v tejto oblasti.
C

Podpora tehotenstva

Nedávna štúdia ukazuje, že čokoláda môže mať prospech pre tehotné ženy. Avšak, vzhľadom k obsahu kofeínu, je potrebné sa vyhnúť veľkému množstvo čokolády, pretože môže mať nepriaznivé účinky na tehotenstvo. Ďalší výskum je potrebný.
C

Kožné choroby

Výskum naznačil, že flavonoly, ktoré sa nachádzajú v čokoláde, môžu chrániť pokožku pred poškodením slnkom. Ďalšie štúdie je potrebné vykonať.
C

Chudnutie

Účinky čokolády na chudnutie, sú nejasné. Ďalšie štúdie je potrebné vykonať.
C

Hojenie rán

Nedávny výskum ukazuje, že kakaové maslo môže pomôcť pri hojení. Je však potrebný ďalší výskum.