Výskum aditív v jedle a ADHD



Potravinárske prídavné látky sú umelé farbivá, umelé sladidlá a konzervačné látky. Neexistuje žiadny presvedčivý dôkaz, že by prídavné látky v potravinách spôsobovali poruchu pozornosti s hyperaktivitou (ADHD). Téma potravinárskych prídavných látok a ich možných účinkov je však kontroverzná.

Krajiny sa líšia v tom, ktoré potravinárske farbivá povolia v jedle a nápojoch a ako ich označovať. Európska únia (EÚ) napríklad požaduje, aby potraviny obsahujúce určité potravinárske farbivá obsahovali na etikete vyhlásenie, že toto farbivo „môže mať nepriaznivý vplyv na aktivitu a pozornosť detí“.

Je potrebný kvalitnejší výskum, aby sa zistilo, či obmedzenie určitých potravín alebo prídavných látok v potravinách pomôže znížiť hyperaktivitu a symptómy ADHD.

Najlepším prístupom k zdraviu a výžive je strava, ktorá podstatne obmedzuje sladké potraviny a je bohatá na ovocie, zeleninu, obilniny a zdravé tuky, ako sú omega-3 mastné kyseliny nachádzajúce sa v určitých druhoch rýb, ľanových semien a iných potravinách.

David C. Agerter, MD

Back to Top