Srvátkové bielkoviny

Mlieko sa skladá z dvoch hlavných typov proteínov, kazeínu a srvátky.

Srvátkové bielkoviny obsahujú väčšie množstvo esenciálnych aminokyselín. Používajú sa v zmrzline, chlebe, polievkách, detských výživách a ďalších potravinárskych výrobkoch.

Srvátkové proteínové produkty môžu byť spracované mnohých spôsobmi. Hotové výrobky často majú rôzne úrovne bielkovín, cukrov, minerálnych látok a tuku.

Srvátková bielkovina je ľahko stráviteľný zdroj bielkovín. To je tiež populárny proteínový doplnok pre zlepšenie funkcie imunitného systému a svalovej sily. Tiež sa používa na prevenciu srdcových ochorení, cukrovky a používa sa aj proti úbytku kostnej hmoty.

Existuje dobrý dôkaz na podporu využívania srvátkovej bielkoviny na zmiernenie alergických príznakov, zníženie chuti do jedla. Rovnako existuje dobrý dôkaz podporujúci jeho použitie pre zlepšenie hladiny cukru v krvi, zvýšenie svalovej hmoty a sily a podporu chudnutia. Je ale potrebný ďalší výskum, aby sa potvrdili všetky tieto nálezy.

Kľúč k stupňom:

A
Silné vedecké dôkazy pre použitie. Existujú viac ako dve veľmi dobre a presvedčivo zdokumentované štúdie.

B
Dostatočné vedecké dôkazy pre použitie. Existujú jedna či dve dobre, pomerne presvedčivo zdokumentované štúdie.

C
Nejasné vedecké dôkazy pre použitie. Existuje jedna malá štúdia bez zodpovedajúcich rozmerov, sily a štatistickej významnosti alebo inak nezodpovedajúca dizajnu objektívnych kritérií alebo obsahuje konfliktné dôkazy.

D
Nedostatok dôkazov pre tento účel. Existuje štatisticky významný negatívny dôkaz, či štúdia, ktorá bola vykonaná iba na zvieratách, nie na ľuďoch alebo teória naznačuje nedostatok prínosu.

F
Takmer žiadne alebo žiadne vedecké dôkazy nie sú k dispozícii, Existuje štatisticky významný negatívny dôkaz o predmete skúmania.

Toto použitie bolo testované u ľudí a / alebo zvierat.  Bezpečnosť a účinnosť neboli vždy preukázané. Niektoré z týchto stavov a ochorení sú potenciálne závažné a prípadná liečba by mala byť zhodnotená kvalifikovaným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Stupeň

Stavy, vzťahujúce sa k prípravku

A

Alergie (prevencia)

Srvátka bola študovaná pre alergické príznaky u detí. Srvátkové bielkoviny môžu pomôcť znížiť riziko alergie na kravské mlieko, a môže byť efektívnejšia, v porovnaní so štandardným vzorcom na prevenciu alergie u detí. Avšak, silný dôkaz chýba pre použitie srvátkovej bielkoviny na zníženie kožných alergii u detí do troch rokov veku. K dispozícii je nedostatok výskumu o vplyve srvátkovej bielkoviny samotnej, čo sa týka zníženia rizika alergie v tejto populácii.
A

Výživa (zdroj bielkovín)

Srvátkový proteín bol skúmaný pre zachovanie kostrovej svalovej hmoty. Štúdie naznačujú, že srvátkové bielkoviny môžu mať vplyv na zdravých mladých mužov, tiež môžu mať prospech pre starších ľudí a ženy. Srvátkový proteín je považovaný odborníkmi za vynikajúci zdroj bielkovín.
B

Potláča chuť do jedla

Srvátkové bielkoviny boli skúmané na reguláciu chuti do jedla a telesnej hmotnosti, a je považovaný za lacný zdroj bielkovín. To môže znížiť krátkodobý príjem potravy a môže tiež znížiť rizikové faktory pre srdcové choroby spojené s obezitou. Medzi tieto faktory patrí vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu a krvného cukru a hladiny inzulínu. Avšak, niektoré výsledky sú rozporuplné, a je potrebný ďalší výskum, než budú môcť byť vykonané pevné závery.
B

Cukrovka

Veľa zdrojov bielkovín boli študované pre ich možný vplyv na hladinu cukru v krvi a inzulínu. Srvátkový proteín sa pokladá za účinný pri znížení hladiny cukru v krvi zdravých ľudí a osôb s diabetom 2. typu. Treba ďalší výskum aby sa zistili potenciálne interakcie s liekmi a tiež treba preskúmať dlhodobé účinky srvátkových bielkovín.
B

Svalová sila

Srvátkové bielkoviny bol skúmané na podporu rastu svalovej hmoty a zlepšenie športových výkonov. Užívanie srvátkových bielkovín po tréningu môže mať prínos pre mužov a ženy, pokiaľ ide o zlepšenie oxidácie proteínov a hladinu esenciálnych aminokyselín. Celkovo možno povedať, krátkodobé štúdie ukázali, že srvátkové bielkoviny zvyšuje svalovú hmotu a silu. Niektoré rozporné výsledky boli zistené z hľadiska účinkov srvátkovej bielkoviny. Je potrebný ďalší výskum pre potvrdenie týchto výsledkov v dlhšom časovom období.
B

Chudnutie

Srvátkové bielkoviny bol skúmané na chudnutie a reguláciu chuti k jedlu. Štúdie preukázali, že je to lacný zdroj vysoko kvalitných bielkovín, a že tie môžu znížiť krátkodobý príjem potravy. Celkové výsledky naznačujú, že srvátková bielkovina môže podporovať väčší úbytok hmotnosti v porovnaní s bežnou redukčnou diétou. Ale výsledky týkajúce sa srvátkového proteínu sú ešte nejasné, čo sa týka porovnania s inými zdrojmi bielkovín. Výskum je ešte potrebný, aby sa dali vykonať definitívne závery v tejto oblasti.
C

Akné

Obmedzené štúdia naznačujú, že výrobok obsahujúci srvátkové bielkoviny môže zlepšiť príznaky akné. Sú potrebné ďalšie štúdie, než sa budú dať vykonať závery.
C

Alergie (liečba)

Limitovaný výskum naznačuje, že srvátkové bielkoviny môžu využívať ľudia s alergickými kožnými príznakmi. Sú potrebné ďalšie štúdie, než sa budú dať vykonať kvalitné závery.
C

Amyotrofická laterálna skleróza

Limitovaná štúdia zistila, že výrobok obsahujúci srvátkové bielkoviny môžu využívať ľudia s ALS - porucha nervových buniek v mozgu a mieche. Sú potrebné ďalšie štúdie, aby mohli byť závery vykonané.
C

Hustota kostí

Srvátkový proteín bol skúmaný pre zlepšenie hustoty kostí. Avšak, výsledky sú rozporuplné a je potrebný ďalší výskum.
C

Bronchospazmus (abnormálna pľúcna svalová kontrakcia)

Na obmedzenom výskume sa preukázalo, že srvátkový produkt obsahujúci proteín mal prospech pre ľudí s bronchospazmusom. Sú potrebné ďalšie štúdie, než budú môcť byť závery vykonané.
C

Popáleniny

Obmedzený výskum naznačuje, že produkt obsahujúci srvátkové bielkoviny môže mať pozitívny prínos pre osoby s popáleninami, vrátane zvýšeného prežitia. Sú potrebné ďalšie štúdie, než budú môcť byť závery vykonané.
C

Rakovina

Obmedzený výskum naznačuje, že môže mať srvátkový proteín prínos pre ľudí s rakovinou. Sú potrebné ďalšie štúdie, než budú môcť byť závery vykonané.
C

Mozgová obrna

Skorší výskum zistil, že srvátkové bielkoviny môžu využívať deti, ktoré majú mozgovú obrnu, poruchy mozgu a poruchy nervového systému. Ďalšie štúdie sú potrebné v tejto oblasti.
C

Chronické ochorenie pľúc

Srvátková bielkovina zlepšuje funkcie pľúc u ľudí s chronickým ochorením pľúc. Sú potrebné ďalšie štúdie, než budú môcť byť závery vykonané.
C

Zápcha

Počiatočná dojčenská výživa s obsahom srvátkovej bielkoviny môžu využívať deti so zápchou. Sú potrebné ďalšie štúdie.
C

Cystická fibróza

Srvátková bielkovina môže mať výhodu u detí s cystickou fibrózou. To môže napomôcť zvýšiť váhový prírastok u ľudí s cystickou fibrózou. Ďalší výskum je potrebný v tejto oblasti.
C

Dehydratácia

Mliečne bielkoviny, vrátane srvátky, boli skúmané na zlepšovanie rovnováhy tekutín po cvičení. Je potrebný ďalší výskum, než budú môcť byť prijaté pevné závery.
C

Zubný plak

V rámci obmedzenej štúdie, zubná pasta obsahujúca srvátkové bielkoviny, môže mať pozitívny prínos pre ľudí so zubným plakom. Sú potrebné ďalšie štúdie, než budú môcť byž vykonané závery.
C

Dialyza (liečba dysfunkcie obličiek)

Obmedzený výskum ukázal, že výrobok so srvátkovým proteínom môže prispieť k zlepšeniu hladiny fosfátov u ľudí na dialýze. Ďalšie štúdie sú potrebné v tejto oblasti.
C

Hnačka

Srvátková bielkovina môže pomôcť zabrániť hnačke spôsobenej bakteriálnou infekciou. Koncentrát srvátkovej bielkoviny z kravského mlieka je bezpečný pre použitie ako lekárska potravina pre ľudí s bakteriálnou hnačkou. Ďalší výskum je potrebný v tejto oblasti.
C

Ekzém (zápal kože a opuch)

Počiatočná dojčenská výživa s obsahom srvátkovej bielkoviny môže mať výhodu pre malé deti s rizikom ekzému. Sú potrebné ďalšie štúdie, než budú môcť byť závery vykonané.
C

Výkon cvičenia

Srvátkový proteín bol skúmaný pre zvýšenie športového výkonu a podporu obnovy. Sú potrebné ďalšie štúdie, než závery môžu byť vykonané.
C

Únava (z poranenia chrbtice)

Prípravok obsahujúci srvátkové bielkoviny, môže pomôcť ľuďom s únavou v dôsledku poranenia miechy. Sú potrebné ďalšie štúdie, než závery môžu byť vykonané.
C

Gastrointestinálny reflux

Srvátkový proteínový produkt bol študovaný u ľudí so spätným tokom žaludočnej kyseliny v súvislosti s chorobami spojenými s poškodením nervovej sústavy. Sú potrebné ďalšie štúdie, než závery môžu byť vykonané.
C

Rast

Mlieko môže mať prínos pre rast detí. Skorší výskum naznačuje, že srvátka v porovnaní s kravským mliekom a materským mliekom, nemá žiadny efekt. Je potrebný ďalší výskum v tejto oblasti.
C

Strata sluchu

Na obmedzenom výskume sa ukázalo, že srvátkovému produktu, ktorý obsahuje proteín chýba prínos pre ľudí so stratou sluchu. Sú potrebné ďalšie štúdie pre potvrdenie týchto zistení.
C

Prevencia ochorenia srdca

Srvátkový proteín bol skúmaný pre zníženie rizikových faktorov spojených s ochorením srdca. Bolo zistené zníženie hladiny cholesterolu a triglyceridov. Avšak, dôkazy sú nedostatočné pre lepšiu funkciu ciev. Je potrebný ďalší výskum, než závery môžu byť vykonané.
C

Imunitné funkcie

Srvátkové bielkoviny bol skúmané u kriticky chorých detí pre zlepšenie funkcie imunitného systému. Je potrebný ďalší výskum, než pevné závery bude možné urobiť na použitie srvátkovej bielkoviny pre tento účel.
C

Infekcie

Skorší výskum u detí naznačuje, že srvátkovej bielkovine môže chýbať účinok na infekciu v porovnaní s inými typmi liečby. Je potrebný ďalší výskum v tejto oblasti, než pevné závery môžu byť vykonané.
C

Zápal pečene

Skorší výskum naznačuje, že srvátková bielkovina môže chrániť pečeň a prevenciu zápalu pečene. Je potrebný ďalší výskum, než pevné závery môžu byť vykonané.
C

Duševná výkonnosť

Prípravok obsahujúci srvátkový výrobok môže zlepšiť duševnú výkonnosť a pamäť. Sú potrebné ďalšie štúdie, než závery môžu byť vykonané.
C

Mitochondriálne ochorenia

Na začiatku roka (2015) ukázali štúdie, že srvátkový proteín môže pomôcť ľuďom s mitochondriálnymi ochorenami. Sú potrebné ďalšie štúdie.
C

Myoklonické poruchy (náhle, nekontrolované svalové zášklby)

Skorší výskum naznačuje, že srvátková bielkovina môže postrádať vplyv na myoklonické poruchy. Avšak, vzhľadom na nedostatok výskumu v tejto oblasti, je potreba ďalších štúdii.
C

Psoriáza (začervenané chronické podráždenie kože)

Skoršie štúdie naznačujú, že extrakt srvátkovej bielkoviny, môže pomôcť znížiť príznaky psoriázy. Je potrebný ďalší výskum o vplyve samotnej srvátkové bielkoviny, než budú môcť byť závery vykonané.
C

Žalúdočné ťažkosti (syndróm krátkeho čreva)

Prípravok, ktorý obsahuje srvátkový proteín môže mať výhodu pre ľudí so syndrómom krátkeho čreva, v ktorom živiny nie sú správne absorbovaná v dôsledku chýbajúcej časti tenkého čreva. Sú potrebné ďalšie štúdie, než závery môžu byť vykonané.
C

Stres

Srvátková bielkovina môže pomôcť znížiť stres, podľa skorších výskumov na ľuďoch. Sú potrebné ďalšie štúdie o srvátkovej bielkovine, než závery môžu byť vykonané.
F

Infekcie H. pylori

Srvátkový proteín bol študovaný na liečbu infekcie H. pylori, ktorý spôsobuje symptómy, ako je žalúdočná nevoľnosť a nadúvanie. Skoršie štúdie ukazujú, že to nemá vplyv, ak na tento účel je proteín použitý. Je potrebný ďalší výskum.
F

Vysoký krvný tlak

Hoci skoršie štúdie naznačujú, že srvátkové bielkoviny môžu pomôcť znížiť krvný tlak u ľudí s vysokým krvným tlakom, vyššia kvalita výskumov naznačuje nedostatok účinku. Je potrebný ďalší výskum.