Sója

Sója je subtropická rastlina, domáca je v juhovýchodnej Ázii. Tento člen rodiny hrachu rastie od jedného až do piatich centimetrov a tvorí zhluky troch až piatich strukov, z ktorých každý obsahuje dve až štyri fazule na struku. Sója bola diétne bežná v ázijských krajinách po dobu najmenej 3000 až 5000(?) rokov, už počas dynastie Chou v Číne (1134 - 246 p.n.l.), Vďaka fermentačným technikám, ktoré boli objavené, umožnili, aby bola sója pripravená vo viacerých ľahko stráviteľných formách, ako je tempeh, miso, a tamari sójová omáčka. Tofu bol vynájdené už v 2. storočí v Číne.

Sója bola zavedená do Európy v roku 1700 a do Spojených štátov v roku 1800. Pestovanie sójových bôbov vo veľkom meradle začalo v Spojených štátoch počas druhej svetovej vojny. V súčasnej dobe, stredozápadne štáty USA produkujú približne polovicu svetovej zásoby sójových bôbov.

Sója obsahuje bielkoviny, izoflavóny, a vlákninu, všetko to poskytuje zdravotné výhody pre človeka. Sója je vynikajúcim zdrojom bielkovín, vrátane všetkých esenciálnych aminokyselín. Sója je tiež zdrojom lecitínu alebo fosfolipidu. Sójové izoflavóny a lecitín boli študované z vedeckého hľadiska pre rad hygienických nastavení. U Izoflavónov, ako je napr. genisteín, sa predpokladá, že má estrogénu podobné účinky v tele, a v dôsledku toho sa sója niekedy nazýva "fytoestrogén."

Bežnými zdrojmi sójových izoflavónov sú pražené sójové bôby, zelené sójové bôby, sójová múka, tempeh, tofu, tofu jogurt, miso, sójové maslo, sójové mlieko, sójový jogurt, sójový syr, seitan a mnohé iné.

Sójová bielkovina bol tiež vyšetrovaná na prínos z hľadiska rizikových faktorov ochorení srdca, na príznaky menopauzy, skúmala sa pre úbytok na váhe, artritídu, mozgové funkcie a atletický výkon. Sója môže znížiť riziko vzniku rakoviny prsníka u žien a rakoviny prostaty u mužov, rovnako ako aj iné druhy rakoviny. Všeobecne platí, že existuje podporný dôkaz pre použitie fytoestrogénov na liečbu menopauzy, srdcových ochorení, ochorení kostí, úbytku hmotnosti, a rakoviny (obmedzene). Použitie sójového vzorca bolo skúmané v liečbe hnačky u dojčiat a vie sa, že je efektívnou a bezpečnou alternatívou ku kravskému mlieku.

Kľúč k stupňom:

A
Silné vedecké dôkazy pre použitie. Existujú viac ako dve veľmi dobre a presvedčivo zdokumentované štúdie.

B
Dostatočné vedecké dôkazy pre použitie. Existujú jedna či dve dobre, pomerne presvedčivo zdokumentované štúdie.

C
Nejasné vedecké dôkazy pre použitie. Existuje jedna malá štúdia bez zodpovedajúcich rozmerov, sily a štatistickej významnosti alebo inak nezodpovedajúca dizajnu objektívnych kritérií alebo obsahuje konfliktné dôkazy.

D
Nedostatok dôkazov pre tento účel. Existuje štatisticky významný negatívny dôkaz, či štúdia, ktorá bola vykonaná iba na zvieratách, nie na ľuďoch alebo teória naznačuje nedostatok prínosu.

F
Takmer žiadne alebo žiadne vedecké dôkazy nie sú k dispozícii, Existuje štatisticky významný negatívny dôkaz o predmete skúmania.

Toto použitie bolo testované u ľudí a / alebo zvierat.  Bezpečnosť a účinnosť neboli vždy preukázané. Niektoré z týchto stavov a ochorení sú potenciálne závažné a prípadná liečba by mala byť zhodnotená kvalifikovaným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Stupeň

Stavy, vzťahujúce sa k prípravku

A

Diétny zdroj bielkovín

Sójové výrobky, ako je tofu, sú s vysokým obsahom bielkovín a sú prijateľným zdrojom bielkovín.
A

Vysoký cholesterol

výskum na ľuďoch uvádza, že pridanie sójovej bielkoviny ku strave môže mierne znížiť hladinu celkového cholesterolu ("zlého" cholesterolu). Najväčší prínos je vidieť, najmä v sójových výrobkoch, ktoré obsahujú izoflavóny. Zníženie cholesterolu môže trvať tak dlho, kým sa pokračuje v príjimaní sóje.
B

Hnačka (akútna) u dojčiat a malých detí

Výskum uvádza, že deti s hnačkou, ktoré sú kŕmené sójou (aj mliekom) majú menšiu hnačku, než ktoré sa živia mliekom. To platí len pre deti, ktoré nie sú schopné jesť pevnú stravu. Je potrebný ďalší výskum, než sa bude dať povedať záver. V každom prípade je treba vec konzultovať s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.
B

Vysoký krvný tlak

Výskum u ľudí všeobecne ukazuje, že sója znižuje krvný tlak. Je potrebný ďalší výskum na určenie ideálneho prípravku so soje na zníženie krvného tlaku.
B

Príznaky menopauzy (návaly horúčavy)

Výskum ukazuje, že sója znižuje návaly horúčavy u žien v menopauze. Je potrebný ďalší výskum.
C

Alergie (prevencia alergie na potraviny)

Sójové vzorce sú bežne používané u dojčiat s citlivosťou na báze mlieka. V súčasnej dobe je len málo dôkazov na podporu využitia sójových vzorcov pre prevenciu potravinovej alergie. Je potrebný ďalší výskum v tejto oblasti.
C

Antioxidant

Existujú dôkazy podporujúce zvýšený antioxidačný stav u ľudí prínajúcich sóju. Všeobecne platí, že strava s vysokým obsahom rastlinných sójových potravín môžu ponúknuť antioxidačné výhody. Je potrebný ďalší výskum v tejto oblasti.
C

Črevné ťažkosti

Účinok sóje na vredy v čreve / črevného traktu bola skúmaná v obmedzenej štúdii. Celkovo účinky sójových výrobkov sa ukazujú ako účinné. Ďalšie štúdie sa vyžadujú, než sa budú dať prijať závery.
C

Rakovina (prevencia a liečenie)

Limitovaný ľudský výskum ukazuje, že sója môže znížiť riziko vzniku rakoviny, vrátane rakoviny prsníka, prostaty a rakoviny hrubého čreva. Je potrebný ďalší výskum.
C

Kognitívne funkcie

Nie je jasné, či sójová suplementácia u žien po menopauze môže zlepšiť kognitívne funkcie.Výsledky štúdií sú zmiešané. Ďalší výskum je nutný.
C

Crohnova choroba

Z obmedzeného ľudského výskumu, nie je jasné, či sója pomáha s Crohnovou chorobou. Je potrebný ďalší výskum.
C

Cyklická bolesť prsníkov

Obmedzený výskum ukazuje, že sója môže znížiť cyklické bolesti prsníka, ktorých bolesť súvisí s menštruačným cyklom. Ďalší výskum je potrebný.
C

Cukrovka

Ľudský výskum ukazuje zmiešané výsledky sójových výrobkov pre hladiny cukru v krvi u ľudí s diabetom 2. typu. Celkovo je potrebná lepšia kvalita výskumu v tejto oblasti.
C

Výkon, cvičenie

Sójový proteín bol skúmaný ako zdroj proteínov s potenciálom pre dávku pri cvičení a pri atletickom výkone. Všeobecne platí, že výsledky výskumu ukazujú, že sójový proteín je lepší ako nedostatkom proteínu, ale je nepravdepodobné, že by bol lepší, než iné zdroje bielkovín. Je potrebný ďalší výskum v tejto oblasti.
C

Fibromyalgia

Obmedzené dôkazy ukazujú, že sója nemá prínos pre fyzické funkcie a príznakov depresie u fibromyalgie. Je potrebný ďalší výskum v tejto oblasti.
C

Žlčové kamene

Nie je k dispozícii dostatok dôkazov, pokiaľ ide o používanie sóje ako terapie pre žlčové kamene. Je potrebný ďalší výskum.
C

Choroba srdca

Z výskumu vyplýva zníženie hladiny cholesterolu účinkom sójovej diety, čo teoreticky môže znížiť riziko srdcových problémov. Avšak, v obmedzenom výskume sója postrádala vplyv na funkciu krvných ciev a zvýšenej úrovne rizík srdcového ochorernia. Je potrebný ďalší výskum.
C

Infantilná úzkosť z kravského mlieka

V súčasnej dobe je nedostatok vedeckých dôkazov, pokiaľ ide o používanie sójového vzorca pre úzkostlivosť a plynatosť u detí s alergiou na kravské mlieko. Ďalší výskum je oprávnený.
C

Zápaly z hemodialízy

Dostatočné dôkazy chýbajú, pokiaľ ide o používanie sójovej bielkoviny na zápaly spojené s hemodialýzou (ošetrenie keď obličky zlyhajú, odstráňuje sa odpad z krvi). Je potrebný ďalší výskum.
C

Anémia z nedostatku železa

V súčasnej dobe chýbajú dostatočné dôkazy o použití sójovej báze pri liečení anémie z nedostatku železa u detí. Je potrebný ďalší výskum.
C

Ochorenie obličiek

Dostatočné dôkazy chýbajú, pokiaľ ide o používanie sóje pri liečbe ochorení obličiek, ako je napríklad nefrotický syndróm. Ďalší výskum je nutný.
C

Príznaky menopauzy

Celkovo možno povedať, že dôkazy naznačujú, že sójové výrobky, ktoré obsahujú izoflavóny môžu pomôcť znížiť rôzne príznaky menopauzy. Je potrebných viac štúdií pre potvrdenie tohto použitia.
C

Menštruačná migréna

Bylinná zmes obsahujúca sóju môže pomôcť zabrániť menštruačnej migréne. Je potrebný ďalší výskum.
C

Metabolický syndróm

Liečba sójovou bielkovinou a sójovými orieškami bola hodnotená u pacientov s metabolickým syndrómom. Výhody boli nájdené, pokiaľ ide o zníženie hladiny cholesterolu. Je potrebný ďalší výskum v tejto oblasti.
C

Problémy s trávením

V obmedzenom výskume pridanie sójového polysacharidu môže zlepšiť konzistenciu stolice. Ďalší výskum je oprávnený.
C

Artróza

Artróza je forma artritídy, spôsobuje rozpad chrupavky s výsledkom bolesti a zníženia rozsahu pohybu kĺbov. Skorší výskum naznačuje, že príjem sójového proteínu môžu byť spojený so zníženými príznakmi osteoartritídy. Je potrebný ďalší výskum.
C

Fyzické fungovanie a pohoda u starších osôb

Skoršie dôkazy naznačujú, že zvýšený príjem sóje je spojený so zníženým rizikom telesného postihnutia a pohybu u zdravých starších žien. Sú potrebné ďalšie vysoko kvalitné štúdie.
C

Predmenštruačný syndróm

Dostatočné dôkazy chýbajú, pokiaľ ide o používanie sóje pri riadení príznakov predmenštruačného syndrómu. Ďalší vysoko kvalitný klinický výskum je potrebný v tejto oblasti.
C

Reumatoidná artritída

K dispozícii sú v súčasnosti dostatočné dôkazy, týkajúce sa používania sóje ako liečbu na reumatoidnú artritídu. Vysoko kvalitný klinický výskum je potrebný v tejto oblasti.
C

Starnutie kože

Výskum ukazuje, že kombinované prípravky obsahujúce sójový extrakt preukázali zlepšenie vrások a kvalitu pokožky. Ďalší výskum je potrebný so sójovými výrobkami samotnými.
C

Poškodenie kože spôsobené slnkom

Sójový hydratačný krém môže pomôcť zlepšiť známky poškodenia slnkom, vrátane zmeny farby, vyschnutosť, otupenosť jemných liniek a celkovej štruktúry. Okrem toho, krém obsahoval ďalšie prísady okrem sóje, je potrebný ďalší výskum na sóji samotnej.
C

Poranenie miechy

Srvátková bielkovina je tradične používaná ako zdroj bielkovín pre zvýšenie pevnosti tela. Limitovaný výskum skúmal, či sójové bielkoviny môžu byť použité na zvýšenie výkonu pri chôdzi u pacientov s neúplným poranením miechy. Ďalší výskum je potrebný.
C

Poruchy štítnej žľazy

Skorší výskum naznačuje, že sójové doplnky nemajú vplyv na funkciu štítnej žľazy. Je potrebný ďalší výskum.
C

Tuberkulóza

Podľa skorších výskumoch, môže sója zlepšiť toleranciu antimikrobiálnych liekov, ktoré sa používajú na liečbu tuberkulózy. Ďalší výskum je potrebný.
C

Zvýšenie telesnej hmotnosti (deti)

V obmedzenom výskume, odstavenie deti od kravského mlieka pretože mali naň alergiu a to viedlo u nich k zníženiu hmotnosti, poskytli deťom sójové mlieko. To viedlo k zvýšeniu ich hmotnosti. Je potrebný ďalší výskum v tejto oblasti.
C

Chudnutie

Niektoré výskumy naznačujú, že sója môže byť rovnako účinná vo forme mlieka a vraj ešte účinnejšia ako samotná nízkokalorická diéta pri znižovaní hmotnosti. Iné výskumy hlásia rozporuplné výsledky. Je potrebný ďalší výskum.
F

Osteoporóza

Ľudský výskum ukazuje, že sója postráda vplyv na hustotu kostného minerálu u post-menopauzálnych žien a zdravých dospelých. Je však potrebný ďalší výskum.